QUINOA lievance (vegánske a bezlepkové)

Ak ste ich ešte neskúšali, je najvyšší čas ako obohatiť chuťové poháriky o nový zážitok.

Lievance či palacinky z quinoa sa pripravujú mimoriadne ľahko. Potrebujete iba mixér a 3 kľúčové ingrediencie:

🥞 šálka quinoa - surová a namočená cez noc vo vode (cca na 8 hodín)

🥞 1 a 1/4 šálky rastlinného mlieka

🥞 javorový alebo akýkoľvek sirup na dochutenie

Postup

Ako sme si už povedali, quinoa bola cez noc namočená vo vode. Treba ju zliať a prepláchnuť v horúcej vode, aby sa stratila nahorklá chuť. Takto nevarenú quinoa šupneme do mixéru spolu s rastlinným mliekom a troškou sladkého sirupu a všetko dokonale vymixujeme na hladkú palacinkovú zmes. Ja rada pridám aj trošku chia semienok, len pre pocit hustejšieho cesta. 

Chceme dosiahnuť, aby zmes mala hustú konzistenciu, ale aby bola stále nalievateľná. Ak je príliš hustá, pridajte malé množstvo mlieka alebo vody a znova zamiešajte. 

Na veľkej nepriľnavej panvici na stredne nízkej teplote zahrejte kokosový olej. Pridajte cesto a vytvarujte si lievančeky. Nechajte do zlatista prepiecť a otočíme, ako pri klasických lievancoch. Podávajte teplé na milión spôsobov s rôznym ovocím či lekvárom alebo orieškovou nátierkou

Quinoa je jednou z najzdravších potravín na svete. Prečo ju jesť?

Je zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín

Esenciálne aminokyseliny si ľudské telo nedokáže vyprodukovať vlastnými silami, preto mu ich musíme dodať formou potravín. Quinoa obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, a preto sa o nej hovorí, že je komplexným zdrojom proteínov. V sto gramoch sa nachádza 14-18 g bielkovín.

Nechýba ani vláknina, železo a ďalšie látky

V strave človeka, ktorý sa snaží žiť zdravo, nesmie chýbať rozpustná a nerozpustná vláknina. V stogramovej porcii sa nachádza cca 7 g vlákniny. Zasýti a podporí činnosť tráviacej sústavy. Quinoa obsahuje aj železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, B vitamíny, vitamín E, esenciálne mastné kyseliny atď. Sto gramov je zdrojom približne 368 kalórií.

Zdroje:

www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=142

www.medicinalfoodnews.com/vol13/quinoa

www.zdravie.sk